|
||||||||||
Luk |
Holmeæbles historie og anvendelse
Holmeæble stammer oprindeligt fra Danmark fra Region Midtjylland fra Holme ved Aarhus .
Holmeæble er en frøplante dannet 1815.
Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Holmeæble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup/Randers Regnskov.
Træet
Udbyttet er middelstort.
Løvfylden er middel. Sorten er robust mod æbleskurv, følsom for æblemeldug og meget robust mod æblekræft.
Holmeæble blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Holmeæble fik skurvangreb på omtrent 25 % af bladene, ingen skurvangreb på æblerne, ingen æblekræft på grenene, meldugangreb på omtrent halvdelen af skuddene, sodplet/flueplet på ca. 25 % af frugterne og ca. 1-14% skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på ældre grene.
Selve blomstringen er middeltidlig.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 28/31.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.
Holmeæble er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september).
Æblet har et middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt/tørt med middel sødme, svag/middel syrlighed og nogen/ingen eller svag aroma.
Æblet har middel tendens til stødskader.
Smagen af Holmeæble vurderes samlet som middel god/god.
Æblets ydre
Æblet er middel til stort med en længde på 70 mm og en diameter på 79 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er fladrund konisk/rund konisk/konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul/gul. Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 50 %/75 % af æblet. Æblets dækfarve er svag med tydelige striber.
Skrællens overflade er fedtet.
Der er kun få/nogle lenticeller. Lenticellerne er små/store.
Stilkroden på den midterste frugt har ofte en fortykkelse.
Bægerhulen er middeldyb, og bægeret er smalt og lukket/halvåbent.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet/tragtformet og støvtrådene er placeret midt/lavt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte/slutter midt på bægerrøret.
Kernehuset er hjerteformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være åbent.
Kernehusets diameter er ca. 52 mm. Kernehuset udgør ca. 0,66 af hele æblets diameter.
Skrællen er tynd/middeltyk. Frugtkødet har en gullig farve.
Kødet er blødt med en middel fin struktur.
Kødet har svag tendens til brunfarvning efter overskæring.
|