Luk |
Gråsten 69-438s historie og anvendelse
Gråsten 69-438 stammer oprindeligt fra Danmark fra Risø ved Roskilde .
Gråsten 69-438 er en mutation af Graasten
Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1987.
Gråsten 69-438 gror på Pometet.
Træet
Sorten er triploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 2/5/8.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december.
Gråsten 69-438 er høstmoden sent (sidste halvdel af oktober).
Æblet har et kun lidt attraktivt ydre.
Kødet er tørt med svag sødme, svag syrlighed og ingen eller svag aroma. Meget bitter og dårlig smag.
Æblet har lille tendens til stødskader.
Smagen af Gråsten 69-438 vurderes samlet som dårlig.
Æblets ydre
Æblet er middel til stort med en længde på 58 mm og en diameter på 70 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er fladrund konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøn . Dækfarven er mørkerød.
Dækfarven dækker ca. 25 % af æblet. Æblets dækfarve er svag med tydelige striber.
Skrællens overflade er ujævn.
Der er mange lenticeller. Lenticellerne er store.
Lenticellernes farve virker hvide i forhold til grundfarven og gråhvide/gule i forhold til dækfarven.
Eventuelle ringe rundt om lenticellerne virker mørkegrønne i forhold til grundfarven
Stilken er middel og tyk, ca. 9 mm lang og ca. 3,2 mm tyk.
Stilkenden har en lille fortykkelse.
Stilkroden på den midterste frugt har ofte en fortykkelse. Stilkgruben er middeldyb, med meget rust.
Bægerhulen er dyb, og bægeret er bredt og halvåbent/lukket.
Der er meget kraftige ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret lavt/midt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte/slutter øverst på bægerrøret.
Kernehuset er løgformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være lukket.
Kernehusets diameter er ca. 21 mm. Kernehuset udgør ca. 0,30 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore.
Skrællen er middeltyk. Frugtkødet har en hvid farve.
Kødet er fast med en grov struktur.
Kødet har meget stærk tendens til brunfarvning efter overskæring.
|