|   | ||||||||
| 
 | ||||||||
| Luk | 
| Brøndæbles historie og anvendelseBrøndæble stammer oprindeligt fra Danmark fra Sjælland .
Brøndæble er en frøplante af James Grieve x Maglemer dannet ?. 
Brøndæble er kendt i Danmark siden ?.  Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket. 
Brøndæble er eller har været egnet til dyrkning i haver. 
Æblet bruges som madæble/til most/cider. 
Brøndæble gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup/Blomstergårdens Pomet. TræetUdbyttet er middelstort. 
Sorten er meget robust mod æbleskurv, meget robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft. 
Brøndæble blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Brøndæble fik ingen skurvangreb på bladene, ingen skurvangreb på æblerne, ingen æblekræft på grenene, ingen meldugangrebne skud, få angreb af sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus. 
 
Blomsterfarven i ballonstadiet er gulrosa.  Selve blomstringen er tidlig/middeltidlig. 
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 8/11. Æblets kvalitet og sæsonÆblets sæson er sen, det er spisemodent fra november/december. 
Brøndæble er høstmoden middel til sent (første halvdel af oktober). 
Æblet har et over middel attraktivt ydre. 
Kødet er middel saftigt med middel sødme, middel syrlighed og nogen/megen aroma.  
Indhold af syre i mosten er 0,88 %. 
Indhold af sukker i mosten er 11,9 %. 
Smagen af Brøndæble vurderes samlet som god. 
Æblet har en meget lang holdbarhed. Æblets ydreÆblet er middelstort 
Formen er rund konisk 
 Dækfarven er mørkerød. 
Dækfarven dækker ca. 75 % af æblet.  Æblets dækfarve er helt jævn/jævn med pletter. 
 
 
Bægerhulen er dyb, og bægeret er middelstort og lukket. Æblets indreNår æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer: 
Bægerrøret er konisk eller skålformet/tragtformet og støvtrådene er placeret midt/lavt i bægeret. 
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte/slutter midt på bægerrøret. 
Kødet er fast med en grov/middel fin struktur. 
Kødet har middel/ingen tendens til brunfarvning efter overskæring. |