|
||||||||
Luk |
Guldborg Røds historie og anvendelse
Guldborg Rød stammer oprindeligt fra Danmark .
Sorten kendes også under synonymerne Rød Guldborg.
Guldborg Rød er en mutation af Guldborg
Guldborg Rød er kendt i Danmark siden 1954. Sorten er eller har været udbredt dyrket.
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1958.
Guldborg Rød er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver.
Æblet bruges som spiseæble.
Guldborg Rød gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup.
Træet
Træet har en svag, bredkronet vækst.
Sorten er følsom for æbleskurv, meget robust mod æblemeldug og robust mod æblekræft.
Guldborg Rød blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Guldborg Rød fik skurvangreb på lidt færre end halvdelen af bladene, skurvangreb på ganske få æbler, æblekræftangreb på omtrent 25 % af grenene, meldugangreb på ganske få skud, ingen sodplet/flueplet og ingen skud med røde lus.
Blomsterknopperne sidder overvejende på både efterårsskud og ældre grene.
Blomsterfarven i ballonstadiet er mørkrosa/mørklilla. Selve blomstringen er middeltidlig.
Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der rører hinanden.
Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 3/11.
Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er tidlig, det er spisemodent fra august.
Guldborg Rød er høstmoden tidligt (sidste halvdel af august).
Æblet har et over middel attraktivt ydre.
Kødet er meget saftigt med middel sødme, middel syrlighed og megen aroma.
Æblet har lille tendens til stødskader.
Smagen af Guldborg Rød vurderes samlet som god.
Æblet har en kort holdbarhed.
Æblets ydre
Æblet er middel til stort med en længde på 63 mm og en diameter på 66 mm, målt på det bredeste sted.
Formen er rund konisk/konisk og lidt asymmetrisk.
Æblets grundfarve er grøngul. Dækfarven er rød.
Dækfarven dækker ca. 75 % af æblet. Æblets dækfarve er jævn med tydelige striber/svag med tydelige striber.
Skrællens overflade er glat.
Lenticellernes farve virker hvide/lysebrune i forhold til grundfarven og hvide i forhold til dækfarven.
Eventuelle ringe rundt om lenticellerne virker grønne i forhold til grundfarven og røde i forhold til dækfarven.
Stilken er middel og tyk, ca. 11 mm lang og ca. 3,7 mm tyk.
Der er opsvulmet stilk.
Stilkgruben er middeldyb, med noget rust.
Bægerhulen er middeldyb, og bægeret er bredt og halvåbent.
Der er svage ribber omkring bægeret.
Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:
Bægerrøret er tragtformet og støvtrådene er placeret lavt i bægeret.
De grønne linjer om kernehuset slutter midt på bægerrøret.
Kernehusets diameter er ca. 24 mm. Kernehuset udgør ca. 0,37 af hele æblets diameter.
Kernerne er brune og middelstore.
Skrællen er tynd. Frugtkødet har en hvid farve.
Kødet er fast med en middel fin struktur.
Kødet har ingen tendens til brunfarvning efter overskæring.
|