| 
        ||||||||||||||||||
                
  | 
      ||||||||||||||||||
| Luk | 
Langelands historie og anvendelse 
Langeland stammer oprindeligt fra Danmark fra Langeland .
Sorten kendes også under synonymerne Langelandsæble; Hvidt Flaskeæble; Det hvide langelandske æble, Fynsk udvalg IV, Bananæble. 
Langeland er en frøplante af Flaskeæble x ? dannet 1800/1845. 
Langeland er kendt i Danmark siden 1896/1858.  Sorten er eller har været meget lidt eller slet ikke dyrket. 
Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1951. 
Langeland er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver. 
Æblet bruges som spiseæble/som madæble. 
Langeland gror på Pometet. Sorten kan også ses på: Gl. Estrup. 
Træet 
Udbyttet er stort/middelstort. 
Sorten er meget robust mod æbleskurv, meget robust mod æblemeldug/robust mod æblemeldug og meget robust mod æblekræft. 
Langeland blev i perioden 2006-2009 bedømt under usprøjtede forhold. Langeland fik ingen skurvangreb på bladene, ingen skurvangreb på æblerne, ingen æblekræft på grenene/æblekræftangreb på ganske få grene, ingen meldugangrebne skud/meldugangreb på omtrent 25 % af skuddene, få angreb af sodplet/flueplet/sodplet/flueplet på halvdelen af frugterne  og ingen skud med røde lus. 
Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud/ældre grene.  
Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa.  Selve blomstringen er middeltidlig/tidlig. 
Blomsterne er store med blomsterblade, der er overlappende/rører hinanden. 
Sorten er triploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 2/7/11. 
Æblets kvalitet og sæson 
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober. 
Langeland er høstmoden middeltidligt (sidste halvdel af september). 
Æblet har et kun lidt attraktivt ydre. 
Kødet er meget saftigt/middel saftigt med middel/svag sødme, svag/stærk syrlighed og ingen eller svag aroma.  
Kødet har en dårlig bismag. 
Æblet har stor tendens til stødskader. 
Smagen af Langeland vurderes samlet som mindre god/dårlig. 
Æblet har en kort holdbarhed. 
Æblets ydre 
Æblet er stort med en længde på 75/80 mm og en diameter på 75/84 mm, målt på det bredeste sted. 
Formen er aflang og meget asymmetrisk. 
Æblets grundfarve er grøngul/grøn .  Dækfarven er rød. 
Dækfarven dækker ca. 25 %/0 % af æblet.  Æblets dækfarve er svag med tydelige striber. 
Skrællens overflade er glat/grov/"hamret". 
 Lenticellerne er små.  
Lenticellernes farve virker hvide/brune/grønne i forhold til grundfarven og hvide/brune i forhold til dækfarven. 
Eventuelle ringe rundt om lenticellerne virker lyse  i forhold til grundfarven 
Stilken er lang/meget lang og middel tyk, ca. 20/16 mm lang og ca. 2,6/2,2 mm tyk. 
 
 Stilkgruben er middeldyb, med noget rust. 
Bægerhulen er middeldyb/dyb/flad, og bægeret er bredt og halvåbent/lukket. 
Der er svage ribber omkring bægeret. 
Æblets indre 
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer: 
Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt i bægeret. 
De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte/slutter øverst på bægerrøret/slutter midt på bægerrøret. 
Kernehuset er løgformet. Skærer man æblet på tværs vil kernehusets tværsnit være 28. 
Kernehusets diameter er ca. 27/28 mm.  Kernehuset udgør ca. 0,36/0,33 af hele æblets diameter. 
Kernerne er brune/rødbrune og middelstore. 
Skrællen er middeltyk.  Frugtkødet har en grønlig/hvid farve. 
Kødet er middelfast med en fin/1 struktur. 
Kødet har middel/ingen tendens til brunfarvning efter overskæring. 
 |